-

-

DROPPY BOX

THE BLOGGERS

My Photo
Asyiqin Ridzwan
ASYIQIN RIDZWAN my real name. i'm a married girl. obsession into cupcake, fashion, writing, cooking (not a professional actually), make up and my family man, AHMAD FAUDZLI.
View my complete profile

review movie : Flat 3A. ada baik punya !

pergh, punya la lama gua dah layan citer Flat 3A nie, tapi baru la sekarang nie gua nak post entri review. nie review movie yang kedua gua buat dalam blog. sebenarnya banyak je movie gua layan, tapi sekarang nie je rajin nak buat review. maklum la, kalau citer-citer melayu nie kena la bangga sikit tanda sokongan kat produk tempatan ye tak. kalau citer baik macam Transformer The Dark of Moon tu standard la, rasanya tak payah buat review pun orang dah serbu panggung wayang. harharhar !

apa yang special tentang Flat 3A nie ?

gua malas nak citer panjang la. kalau nak citer panjang karang tak suspen la kan. so gua review secara ringkas je okay. bagi gua, citer nie boleh tahan la penangannya. gua masih terbayang-bayang jugak scene horror kat dalam citer tu. walaupun citer dia tak ada seganas macam Friday 13th, tapi berkesan jugak la kat hati nie ha. lebih-lebih tang si hantu budak nama Fatin tu.




mula-mula gua tak rancang pun nak tengok citer nie dengan kakak, tapi layan je la dah citer ni tengok macam menarik je. at first sight, gua kecewa la sebab kenapa heroin dia Intan Ladyana. kalau boleh gua nak diorang ambil pelakon yang lakonannya lebih thriller. Intan nie style lembut-lembut manja dia tu buat gua annoying sikit lah. tapi tak apa, dia pun ada bakat tersendiri. mungkin ada sebab kenapa dia terpilih pegang watak heroin dalam citer nie. tapi arghhh..gua memang tak berapa nak setuju bila dapat tau dia yang jadi heroin citer nie weh ! hahahaha

citer nie bagi gua okay la dari segi plot citer dan susunan scene yang bagus. tapi sistem sound effect citer nie selalu buat gua rasa nak mencarut je setiap masa. sound effect bukan main kuat sampai gua rasa dah nak bernanah telinga, padahal tak ada seram masa scene tu pun. hantu dalam citer nie cepat betol keluar. awal-awal citer je dah nampak hantunya. walaupun hantu dia cepat keluar, tapi tak menghampakan jalan citer. so okay la, tak ada la nak maki sangat macam tengok citer Rasuk hari tu weh.

lokasi penggambaran citer nie gua salute habis. masa scene Fiqah dan Ratna nak pindah rumah flat 3A tu, gua dan kakak gua memang sumpah seranah habis flat tu. perghhhh..flat mana la tu yang kotor berkulat berlumut hijau macam gampang tu. serious kalau gua nak lalu situ pun tak sanggup ! tapi agak bagus  la jugak dari segi pemilihan lokasi penggambaran yang real dan hidup dalam citer nie. mekap hantu pun bagus dan untuk kali pertamanya gua rasa takut bila tengok hantu citer melayu. yeah, walaupun hantu dalam citer nie hanya la si budak Fatin yang dah mampos tu.

okay, gua citer secara ringkas ye. citer nie mengisahkan si Fiqah (Intan Ladyana) tu ada sorang boipfren namanya ape benda entah gua pun lupa dah. boipfren dia tu sumpah mamat tak boleh pakai. kaya, hensem tapi perangai macam cibai. so atas sebab tamak harta dan dendam, boipfren si Fiqah tu sanggup keje dengan setan dan bomoh Indon. dalam citer nie kesian la si Fiqah tu kena kaw-kaw walaupun dia tak bersalah apa-apa. budak nama Fatin yang hilang tu jadi hantu sebab nak bagitau kedudukan mayat dia yang hilang (mampus la nak hilang ke tak, ada gua kesah ?). *tak puas hati*

aishhhh gua citer lebih-lebih kang anda tak nak beli tiket wayang citer tu pulak. so kalau nak tau apa yang berlaku dalam citer Flat 3A nie, anda cuba la pergi tengok sendiri dan rasailah betapa hanjengnya sound effect citer nie weh. gua tak puas hati tang sound effect dia yang over acting je, tapi selebihnya, gua bagi kepujian gred B+. hahaha relaks la, jalan citer dia bagus dan ending yang tak disangka-sangka. nice malay movie anyway ! 



huihhhhh, mana nak dapat ustaz hensem pandai mengubat bab hantu-hantu nie wehhhhh. ini Wahyu, ada style tak ?



ini la budak hantu nama Fatin tu. suka benar tanya pasal guli dia, pastu suka menyanyi "satu satu..fatin sayang emak, dua dua..emak sayang fatin, tiga-tiga..bla bla bla". scary sial !


bagi gua, memang superb la mekap hantu dalam citer nie. kaw-kaw punya buruk weh !



apa-apa pun, kalau rasa nak berminat tengok citer nie kat panggung wayang, gua alu-alukan. sokong la produk tempatan kita walaupun ianya tak seberapa. dalam citer nie, pengarah banyak memperkenalkan pelakon baru. walaupun kekok sikit, tapi boleh tahan la lakonan diorang. bagi gua walaupun nie citer hantu melayu yang selalu orang kutuk dengan ayat "well..it's typical malays", gua boleh bagi 4 bintang !


selamat menonton wehhhh.

Comments
2 Responses to “review movie : Flat 3A. ada baik punya !”
  1. menyeramkan la cte tu.. huhu.. >.<

  2. yes aida, agak menyeramkan. boleh la bagi pujian walaupun ianya citer melayu. heheh

Leave A Comment

MEMBEBEL BANYAK MANA PUN TAK KISAH !

ASYIQIN RIDZWAN

ASYIQIN RIDZWAN
" terima kasih kerana sudi singgah blog ini. jika suka saya, singgah lah membaca blog ini selalu ! sokongan dan perkongsian anda amat saya hargai. sekiranya anda ada pertanyaan lebih lanjut, boleh rujuk saya di Facebook :) "

Most Wanted