-

-

DROPPY BOX

THE BLOGGERS

My Photo
Asyiqin Ridzwan
ASYIQIN RIDZWAN my real name. i'm a married girl. obsession into cupcake, fashion, writing, cooking (not a professional actually), make up and my family man, AHMAD FAUDZLI.
View my complete profile

amacam, kau rasa annoying tak ?


hellowwww !

hariw niew hariw sabtuw. hariw yang bahagiew buat sumew owang yang kejew. hariw yang indah untuk rasew nikmat tidow yang berpanjangan. pedulik apew owang nak cakap apew, janji bahagiew tidow nyenyak tanpa adew sebarang gangguan yang datang.

hariw sabtuw kowang selalunyew buat apew ? mesti kowang sukew shopping kan. selalunyew owang pmpuan memang sukew shopping di hariw minggew niew. tak heran lew duit tuw selalu habis jew kan. biasa lew tu, owang pmpuan jenis yang tak kisah nak perabis duit kan.

hariw sabtuw sesuai gi piknik. tak pun cuci-cuci matew kat tasik yang cantik. best taw kalau kitew pegi tasik niew, boleh release tension taw ! dapat rasew angin sepoi-sepoi bahasew, dapat tengok owang mancing, dapat tengok aweks seksi sana siniew. matew pun jadi sejuk jew sebab tengok pemandangan hijaw.

apew tunggu lagi, jom lew kongsikan hariw sabtuw kowang dengan owang len taw. jom lew kitew share-share !



WTF ?!



haaaa..annoying tak baca ? tau pun annoying. habis tu lu tak pikir yang gua nie annoying tahap sawan bila baca mesej ber'euw euw euw' macam tu ? aihhh..ubahlah sikap. kenapa mesti nak menyusahkan diri dok menambah huruf tu weh ?

okay, ayat-ayat bahasa W kat atas tu memang overacting. itu cuma contoh, so ignore je. yang gua nak maksudkan kat sini, gua tension bila dapat mesej yang gedik guna bahasa W nie tau tak. arghh..sakit hati baca sebab macam tak matang pun ada. tapi rasa kelakar pun ada. kahkahkah !

ini lah sikap segelintir manusia yang kita namakan sebagai sikap gila-manja-gedik-bajet. rasanya cikgu bahasa melayu kat sekolah mesti dah berbuih mulut ajar guna tatabahasa melayu dengan betol ye tak. sindrom ape entah yang muncul dalam jiwa diorang untuk menjadi gedik dalam penggunaan tatabahasa melayu sampai macam tu sekali.


gua ada beberapa teori tentang keburukan sikap nie :-

- buat orang yang baca sangat sangat sangat annoying okay. i mean, orang yang akan rasa annoying ialah orang yang selalunya tak guna bahasa gedik tu.


- terbelit-belit bibir orang nak baca weh. kalau sebut nama justin bieber pun tak terbelit bibir tau tak ?


- kurang pemahaman dan penghayatan. bagi orang yang dah masak sangat dengan bahasa gedik nie, mungkin tak ada masalah nak paham. tapi kalau otak lembap macam gua nie apa citer ? nak baca pun teragak-agak, apatah lagi nak menghayati. arghhhh *tension tetiba*


- DELETED. kalau orang yang dah bengang, dia malas baca. pandang sekali imbas je then terus tekan button 'delete'. habis citer, tak payah pening-pening ye tak.


- semakin rosaknya bahasa melayu. walaupun bahasa melayu benda yang common, tapi jangan rosakkan bahasa melayu. sedih woi, tu bahasa kebanggaan kita tau !


- kredit makin cepat habis. haha, pembaziran secara tidak disedari. sapa suruh dok rajin sangat menambah huruf tu ? kalau adanya penambahan huruf, maka ruangan mesej semakin terhad. dan bila ruangan mesej terhad, maka makin banyak mesej yang harus dihantar. dan makin banyak mesej yang dihantar, makin mampos la kredit tu. 


- mulut semua orang jadi muncung itik masa baca mesej macam tu. waklu ! buruk bebenor gayanya tu.






jadi,

CINTAI DAN SAYANGI BAHASA KEBANGSAAN KITA !!!!!
*tersemangat patriotik pulak dahhhh*






Comments
4 Responses to “amacam, kau rasa annoying tak ?”
  1. Memang tak suka betul siapa yang tulis macam ni. Merosakkan bahasa. Kita nak baca pun susah sebab tak paham. Last option, memang tak reply. Haha.

    Traffik Meningkat Gara-gara Earning Nuffnang?

  2. kita sama ! memang sakit ati, rasa nak amik hammer lepas tu ketuk2 jari diorang sampai lenyek. hahaha kejam tak ? :)

  3. wut a VERY NICE COMMENT.... i LIKE...!!! :P

Leave A Comment

MEMBEBEL BANYAK MANA PUN TAK KISAH !

ASYIQIN RIDZWAN

ASYIQIN RIDZWAN
" terima kasih kerana sudi singgah blog ini. jika suka saya, singgah lah membaca blog ini selalu ! sokongan dan perkongsian anda amat saya hargai. sekiranya anda ada pertanyaan lebih lanjut, boleh rujuk saya di Facebook :) "

Most Wanted